A Fotóklubról

A Biatorbágyi Fotóklub Egyesület

2009 decemberében közel harminc érdeklődővel indult el a biatorbágyi fotóklub tevékenysége a Faluházban. A résztvevők kinyilvánították, hogy egyesületté kívánnak alakulni. Addig a Faluház szakköreként működött, az egyesületté alakulásig a Faluház befogadta a fotósokat. Csoportoldalt hoztunk létre az interneten, ahol kicserélhetjük gondolatainkat, megbírálhatjuk egymás képeit.

Januárban és februárban megtartottuk házi pályázatunkat, ahol egymás képeit zsűriztük. A képanyag alkalmas volt a biatorbágyi alkotó módon fotózók bemutatkozására egy kiállítás keretén belül. Mivel a klub önálló költségvetéssel nem rendelkezett, a kiállításra Faluház szakköreként nyújtottunk be pályázatot az önkormányzat civilszervezeti támogatására. A Biatorbágyi Fotóklub bemutatkozó és természetfotó-kiállítását nagy sikerrel tartottuk meg áprilisban. Májusban 25 fővel egyesületté alakultunk. A cégbíróság szeptemberben bejegyezte szervezetünket.

Felvételt nyertünk a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségébe, így lehetőséget kaptunk a MAFOSZ Szalonon való részvételre is. Képeink összpontszáma alapján 8., a kiállításra kerülő képek tekintetében 21. helyet szereztük meg a 64 induló klub között. Együttműködési megállapodást kötöttünk a Pannónia Fotóművészeti Fórummal, és szép eredménnyel, 9 képpel részt vettünk a Szalonon. A Mafosz Utazás pályázatain mindkét évben 22 elfogadással jeleskedtünk, melyet megfejelt több különdíj is.

Minden páros hét szerdáján tartjuk klubnapjainkat. Gyakran tartunk fotóstúrákat, utóbbi időben ad hoc módon a lehetőségekhez igazítva. Jártunk fényképezni az Alcsúti Arborétumban, meglátogattuk a közeli növénygyűjteményt, Magyarország talán egyetlen igazi angolkertjét, itt tartottunk "hóvirágvadászatot". Az egykori Pusztamarót közelében a medvehagymás erdő volt a célpont. A biatorbágyi Bolha-hegyen egy árvalányhajas reggelen vadásztunk lepkékre, majd a komáromi erőd az épületfotózás izgalmait nyújtotta. A MÁV istvántelki főműhelye az industrialfotózás rejtelmeibe vezette a társaságot. A tárgyfotózás stúdiótitkaiba Niksz Gyula avatta be az érdeklődőket.
Rendszeresen hívunk előadót, volt már vendégünk Nagy Gy. György, Szabó Béla, Kerekes István, Papp Elek, Ladányi Tamás, Ambríts Tamás, Danis János, Daróczi Csaba.

2011-ben ismét klubkollekcióval mutatkoztunk meg a település fotóművészet iránt fogékony lakossága előtt, mely kiállítás budapesten, a Corvinus Egyetemen, majd az Aranytíz Kultúrházban is látható volt.

2012-ben a 29. Mafosz Szalonon a teljes kollekció összpontszáma szerint az induló 64 magyar fotóklub közül az első helyet értük el. A szalonra bejutott képek alapján a másodikak, holtversenyben a Heves Megyei Fotóklubbal. A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja kitüntetést adományozta a BIATORBÁGYI FOTÓKLUB részére, a hazai és nemzetközi fotóművészeti kiállításokon, továbbá a fotográfiai közéletben elért eredményei elismeréseként.

2014-ben a Pannónia Diaszalonon ismét szép sikert könyvelhetett el a Biatorbágyi Fotóklub, a Dunán-túli alkotócsoportok közül az első helyet sikerült megszereznie.

Minden évben egy klubkollekcióval mutatkozunk meg a világ előtt, 2014-ben a lovak és lovasok volt a téma. E vándorkiállítás több helyen volt látható a határainkon belül és kívül is.

Mára több tagunk érte el a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség AFIAP, EFIAP, az EFIAP bronz és az EFIAP ezüst minősítését, valamint tagjaink között akadnak A-Mafosz és A-Mafosz ezüst diplomával rendelkezők is..

Szerepeltünk az M1 Család-barát magazinjában, és kétoldalas cikkben mutatta be a FotoVideo Magazin a Biatorbágyi Fotóklubot.

Évente rendezi meg a fotóklub nemzetközi fotópályázatát Biatorbágy címmel. A pályázóktól kérik, hogy a képek fejezzék ki a "biatorbágyiságot" a fotóművészet eszközeivel. Az első három pályázati évet bemutató, 80 oldalas katalógus is megjelent. Emellett elkészült egy igen színvonalas háromnyelvű album Csodálatos Budapest címmel, melyben főként a Biatorbágyi Fotóklub tagjainak fotói láthatók. Ugyanígy megjelent a klubtagok lepkefotóiból összeállított  53 lapos asztali naptár is.

2015-ben, 2017-ben és 2018-ban ismét elnyertük az ÉV FOTÓMŰVÉSZETI ALKOTÓCSOPORTJA met. Mindemelett 2017-ben és 2018-ban is klubunk adta az ÉV FOTOGRÁFUSÁ-t is.  

Tagjaink a klub honlapján folyamatosan töltik fel galériájukat. Így már több száz képet tekinthetnek meg az érdeklődők. Az albumok egy-egy önálló kiállításként mutatják be egy-egy biatorbágyi "fényfestő" munkásságát. Új honlapunk már az egymás közti kommunikációnak, a képek elemzésének is nagyobb teret nyújt a tagság számára. Jelenleg kb. 60 tagja van egyesületünknek, folyamatos az új tagjelöltek bemutatkozása.

Reméljük, hogy a biatorbágyi fotóklub tevékenységével tovább öregbítheti Biatorbágy jó hírnevét, és tartalmas közösségi időtöltést kínál a fotóklub tagjainak, különleges vizuális élményt nyújt a képeikben gyönyörködőknek. Minden további érdeklődőt szeretettel várunk. A belépés feltételeiről ITT érdeklődhetnek.  

Addig is minden fotózás iránt érdeklődőnek kívánunk jó fényeket!