Nemzetközi Lyukkamera Fotográfiai Nap

Pinhole2015 04Rendszeresen érkezik a Mai Manó hírlevele. Korábban kértem, hogy írjanak fel rá, mert sokszor volt már olyan téma, ami érdekelt. 

Őszintén szólva nem nagyon szokatam elolvasni, belepillantok és már megyek is tovább. De most történ valami...

Felvillant egy cím:
52. Képíró - képolvasó hétvége
TELEK Balázs Balogh Rudolf-díjas fotográfussal Camera Obscura workshop.
A Nemzetközi Lyukkamera Nap alkalmából a Magyar Fotográfusok Háza 52. Képíró-képolvasó hétvégéjén Telek Balázs fotográfus mutatja be a camera obscura történetét a kezdetektől a napjainkig, majd segítségével a résztvevők kamerát építenek, fotografálnak és megismerkedhetnek a fekete-fehér fotótechnika alapjaival is.

Ezekről korábban mindig lemaradtam, mert olyan gyorsan kelt el az a 10 hely, ami ilyenkor van, hogy volt amikor pót alkalmat szerveztek a hatalmas érdeklődésre való tekintettel, de még abba sem fértem bele. Most sikerült.

Volt egy sanda gyanúm, hogy nem leszek egyedül a klubból és ez beigazolódott, amikor a jelenléti ívet aláírtam. Gyapi is ott volt.

Pinhole2015 01

Nem volt egyértelműen kommunikálva, hogy jobb lenne kész dobozokkal készülni már a szombati napon, de nem estünk kétségbe. Hiszen a lyukkamera lényege, ahogy az a rövid vetített előadáson kiderült, hogy bármiből készülhet lyukkamera. Elképesztően furcsa megoldásokat is láttunk. De minden művészeti ágnál itt is megvannak azok a kíséreleti megoldások, amikor már az alkotó sem érti, hogy mit csinál, de neki tetszik.

Szünetben a közeli boltban egy teásdoboz lett Gyapival a kiszemelt áldozatunk. Vettünk mogyorót dobozban, de később kiderült az nem működött olyan jól.
Még két másik társunk követte a példánkat, de egyébként volt ott minden. Ebből is látható volt, hogy lyukkamerát bármiből lehet építeni.

Pinhole2015 03
Egyébként nagyon jó volt a workshop felépítése. Kevés elmélet, rengeteg gyakorlat. Balázs megmutatta nekünk, hogy mennyire egyszerű egy lyukkamera elkészíteése olyan eszközökkel, amelyek a háztartásban elérhetők.

Pinhole2015 02

Ahhoz, hogy ez precízen legyen kivitelezve, ahhoz már picit több kell, de még mindig házi barkácsolással megvalósítható. De itt a technikára nem térek ki, bár érdekes lenne mesélni, hogy miként lehet házi módszerekkel 0.35mm-es lyukat készíteni.

Pinhole2015 04

Sokkal érdekesebb volt a gyakorlati oldal. Amikor már a kezünkben volt A LYUKKAMERA, amiben volt EGY expozícióra lehetőség. Egy expozíció, aminél az expozíciós idő 0.5-4 perc között mozog a témától és megvilágítástól függően. És egy nagyon fontos dolog... Nincs kereső. A doboz geometriája, a lyuk helyzete határozza meg a várható képet. Nem nagy ördöngősség, de amikor már 5-6 emelet méretben kell belőni, hogy mi lesz látható... Sikerült.

Nagyon jól sikerült. Bár volt amikor tévedtünk, de ahhoz képest, hogy most készítettünk 4-4 expót Gyapival, azt kell mondani, hogy kiváló munkát végeztünk. Nagyon élveztem a hétvégét.

Gyapi képei (képre kattintva nagyobb): 

Pinhole2015 09 Pinhole2015 10 Pinhole2015 11 Pinhole2015 12

Saját képeim (képre kattintva nagyobb):

Pinhole2015 05 Pinhole2015 06 Pinhole2015 07 Pinhole2015 08

Soha nem készítettem még képet, ami úgy jelent meg papíron, hogy azt én hívtam elő. Már csak ezért is fantasztikus volt ez a workshop. 

A képek minősége viszont Telek Balázsnak köszönhető, hiszen kameráinkra helyezett lyukakakat ő gyártotta le nekünk.
Bármilyen meglepő, a lyukkamerán is az "objektív" határozza meg a kép minőségét.