A Fotóklubról

A Biatorbágyi Fotóklub Egyesület

2009 decemberében közel harminc érdeklődővel indult el a biatorbágyi fotóklub tevékenysége a Faluházban. A résztvevők kinyilvánították, hogy egyesületté kívánnak alakulni. Addig a Faluház szakköreként működött, az egyesületté alakulásig a Faluház befogadta a fotósokat. Csoportoldalt hoztunk létre az interneten, ahol kicserélhetjük gondolatainkat, megbírálhatjuk egymás képeit.

Januárban és februárban megtartottuk házi pályázatunkat, ahol egymás képeit zsűriztük. A képanyag alkalmas volt a biatorbágyi alkotó módon fotózók bemutatkozására egy kiállítás keretén belül. Mivel a klub önálló költségvetéssel nem rendelkezett, a kiállításra Faluház szakköreként nyújtottunk be pályázatot az önkormányzat civilszervezeti támogatására. A Biatorbágyi Fotóklub bemutatkozó és természetfotó-kiállítását nagy sikerrel tartottuk meg áprilisban. Májusban 25 fővel egyesületté alakultunk. A cégbíróság szeptemberben bejegyezte szervezetünket.

Felvételt nyertünk a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségébe, így lehetőséget kaptunk a MAFOSZ Szalonon való részvételre is. Képeink összpontszáma alapján 8., a kiállításra kerülő képek tekintetében 21. helyet szereztük meg a 64 induló klub között. Együttműködési megállapodást kötöttünk a Pannónia Fotóművészeti Fórummal, és szép eredménnyel, 9 képpel részt vettünk a Szalonon. A Mafosz Utazás pályázatain mindkét évben 22 elfogadással jeleskedtünk, melyet megfejelt több különdíj is.

Minden hó első és harmadik szerdáján tartjuk klubnapjainkat. Gyakran tartunk fotóstúrákat, utóbbi időben ad hoc módon a lehetőségekhez igazítva. Jártunk fényképezni az Alcsúti Arborétumban, meglátogatta a közeli növénygyűjteményt, Magyarország talán egyetlen igazi angolkertjét, itt tartottunk "hóvirágvadászatot". Az egykori Pusztamarót közelében a medvehagymás erdő volt a célpont. A biatorbágyi Bolha-hegyen egy árvalányhajas reggelen vadásztunk lepkékre, majd a komáromi erőd az épületfotózás izgalmait nyújtotta. A MÁV istvántelki főműhelye az industrialfotózás rejtelmeibe vezette a társaságot. A tárgyfotózás stúdiótitkaiba Niksz Gyula avatta be az érdeklődőket.
Rendszeresen hívunk előadót, volt már vendégünk Nagy Gy. György, Szabó Béla, Kerekes István, Papp Elek, Ladányi Tamás, Ambríts Tamás, Danis János.

2011-ben ismét klubkollekcióval mutatkoztunk meg a település fotóművészet iránt fogékony lakossága előtt, mely kiállítás budapesten, a Corvinus Egyetemen, majd az Aranytíz Kultúrházban is látható volt.

2012-ben a 29. Mafosz Szalonon a teljes kollekció összpontszáma szerint az induló 64 magyar fotóklub közül az első helyet értük el. A szalonra bejutott képek alapján a másodikak, holtversenyben a Heves Megyei Fotóklubbal. A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége AZ ÉV FOTÓMŰVÉSZETI ALKOTÓCSOPORTJA kitüntetést adományozta a BIATORBÁGYI FOTÓKLUB részére, a hazai és nemzetközi fotóművészeti kiállításokon, továbbá a fotográfiai közéletben elért eredményei elismeréseként.

2014-ben a Pannónia Diaszalonon ismét szép sikert könyvelhetett el a Biatorbágyi Fotóklub, a Dunán-túli alkotócsoportok közül az első helyet sikerült megszereznie.

Minden évben egy klubkollekcióval mutatkozunk meg a világ előtt, 2014-ben a lovak és lovasok volt a téma. E vándorkiállítás több helyen volt látható a határainkon belül és kívül is.

Mára öt tagunk érte el a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség AFIAP, három az EFIAP, egy az EFIAP bronz és egy az EFIAP ezüst minősítését, valamint egy tagunk A-Mafosz és egy A-Mafosz bronzdiplomával büszkélkedhet.

Szerepeltünk az M1 Család-barát magazinjában, és kétoldalas cikkben mutatta be a FotoVideo Magazin a Biatorbágyi Fotóklubot.

Már harmadik éve rendezi meg a fotóklub „nemzetközi” fotópályázatát Biatorbágy címmel. A pályázóktól kérik, hogy a képek fejezzék ki a "biatorbágyiságot" a fotóművészet eszközeivel. Az első három pályázati évet bemutató, 80 oldalas katalógus jelent meg. Szintén a III. Biatorbágy Fotópályázat megnyitójára jelent meg az elmúlt évek fővárosi fotózásaiból egy igen színvonalas háromnyelvű album Csodálatos Budapest címmel, melyben főként a Biatorbágyi Fotóklub tagjainak fotói láthatók. Ugyanígy megjelent a klubtagok lepkefotóiból összeállított 2015 évi, 53 lapos asztali naptár is.

2015-ben ismét elnyertük az ÉV FOTÓMŰVÉSZETI ALKOTÓCSOPORTJA címet.

Tagjaink a klub honlapján folyamatosan töltik fel galériájukat. Így már több száz képet tekinthetnek meg az érdeklődők. Az albumok egy-egy önálló kiállításként mutatják be egy-egy biatorbágyi "fényfestő" munkásságát. Új honlapunk már az egymás közti kommunikációnak, a képek elemzésének is nagyobb teret nyújt a tagság számára. Jelenleg 46 tagja van egyesületünknek.

Reméljük, hogy a biatorbágyi fotóklub tevékenységével tovább öregbítheti Biatorbágy jó hírnevét, és tartalmas közösségi időtöltést kínál a fotóklub tagjainak, különleges vizuális élményt nyújt a képeikben gyönyörködőknek. Minden további érdeklődőt szeretettel várnak.
Csatlakozási szándék jelezhető a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.  e-mail-címen vagy bármely tagon keresztül, illetve a klubnapokon személyesen. Addig is minden fotózás iránt érdeklődőnek kívánunk jó fényeket!