Szent Vendel-túra

Szeptember 29-én, 9 órától

Hagyományos helytörténeti és FOTÓTÚRA

A Biatorbágy Kultúrájáért Alapítvány 1993-ban karolta fel azt a kezdeményezést, amely a Szent Vendel-kápolna megmentésére szólított fel. 1994 áprilisában egy figyelemfelhívó kirándulást tettek: „Tégy egy lépést a kápolnáért”. 1998-tól minden ősszel – Vendel-nap környékén – meghirdetik e hagyományos természetjáró és helytörténeti sétát Szent Vendel-túra néven.

Kiindulási pont a Szent Vendel téren lévő Szent Vendel-szobor. A kirándulás útvonala: Viadukt, Iharos, Keserű-kút, Szent Vendel- (Szily-) kápolna. Rövid pihenő után a Szarvas-hegy, Öreg-hegy, Madárszirt. A déli harangszó általában a Nyakaskőnél éri a kirándulótársaságot. Ebéd után a Kutya-hegyen át a biai református temetőben lévő Szent Kereszt-templom romjai felé veszik az irányt, majd főhajtásnyi időre megállnak Karikó János sírjánál. A Szily-kastély érintésével a Szentháromság-szobornál a délutáni órákban ér véget a túra.

A kirándulás célja – amellett hogy a szabad levegőn végzett séta során helytörténeti ismereteket is szerezhetnek –, hogy ráirányítsák a figyelmet természeti, kultúrtörténeti értékekre, védendő műemlékekre. A túra remek alkalom az I. Biatorbágy Fotópályázatra való felkészülésre.

A túra útvonalát, az ott található helytörténeti érdekességeket találhatják meg e kiadványban, mely a 2007. évi (és a 2008. évi) kirándulás résztvevői az alapítvány ajándékaként vehettek kézbe. A kiadvány.